Dissabte 18 de maig s’ha produït l’entrega de claus de Famades, una promoció de 40 habitatges de lloguer social que gestiona la Fundació Nou Lloc a Cornellà de Llobregat.

L’acte ha comptat amb la presència de la Consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella; el President de la Fundació Nou Lloc, Pere Esteve; el President de la Fundació SALAS, José Miguel Deus; i el Tinent d’Alcalde de Política Territorial i Habitatge de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, Antonio Martínez Flor. A més, també han assistit la Secretària d’Habitatge del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, Marina Berasategui; la Directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Sílvia Grau; així com Lourdes Peregrina i M. Jesús Bordonado com a representants de l’Instituto de Crédito Oficial (ICO).

Model de col·laboració públic-privada

L’edifici Famades és un projecte impulsat a la localitat gràcies a una col·laboració públic-privada entre l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, que ha realitzat una concessió administrativa per als propers 53 anys, que és alhora, prorrogable fins a un màxim de 75 anys, a la Fundació SALAS com a promotora i a la Fundació Nou Lloc que gestionarà els lloguers, amb l’objectiu d’impulsar habitatge social de lloguer i facilitar-ne l’accés a la població del municipi.

La promoció és, alhora, un projecte subvencionat per l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat de Catalunya i  per la Unió Europea a través dels Fons Europeus Next Generation. A més,  també  compta amb el finançament de l’Instituto de Crédito Oficial (ICO).

En aquesta línia, el president de la Fundació Nou Lloc, Pere Esteve, ha assenyalat durant l’acte de lliurament de claus que “aquesta promoció d’habitatges de lloguer social és el resultat d’un treball exemplar de col·laboració públic-privada. Pel costat privat tenim COHABITAC, la coordinadora de fundacions promotores i gestores d’habitatge social de lloguer a Catalunya que engloba a la Fundació SALAS, promotora d’aquests habitatges i a la Fundació Nou Lloc, gestora dels lloguers. Per l’altre costat l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, que ha cedit a les fundacions el sòl per tal que aquestes puguin construir aquests 40habitatges i gestionar els seus lloguers socials.” A més, ha afegit que “ aquest projecte ha estat possible també gràcies a l’ICO, l’Agencia de l’Habitatge, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea a través dels Fons Europeus de recuperació Next Generation. que en faciliten el seu finançament i subvenció”.

40 habitatges amb la màxima qualificació energètica

L’edifici, ubicat al Passeig de la Campsa, 6, el composen 40 habitatges de lloguer social d’un, dos i tres dormitoris, places d’aparcament i trasters en el mateix bloc.

En aquest sentit, el president de la Fundació SALAS, José Miguel Deus, ha remarcat que “aquest edifici forma part d’un projecte més gran que estem implantant a tota Catalunya. Un exemple d’un model de desenvolupament de col·laboració públic-privada que ens ha permès posar al mercat uns habitatges amb unes condicions i qualitats excepcionals, tant pel que fa a materials com a la seva doble qualificació energètica AA i a un preu molt assequible de 7,50€/m2. Un èxit que repetirem aquí a Cornellà a principis del 2025 amb el lliurament de la promoció Soler i Cortada amb 53 habitatges nous de lloguer social”.

Famades destaca, també, per comptar amb una qualificació energètica AA, la màxima possible que atorga l’Institut Català de l’Energia (ICAEN). Una qualificació obtinguda per disposar d’instal·lacions d’eficiència energètica com plaques solars fotovoltaiques, un sistema d’aerotèrmia per a la producció d’aigua calenta sanitària i climatització (aire fred i calent).

La Consellera de Territori de la Generalitat, Ester Capella, ha tancat l’acte subratllant que “és essencial garantir els consensos necessaris per a assegurar el dret a l’habitatge”. Capella ha afegit que “la promoció Famades és un gran exemple de la col·laboració públic-privada entre administracions i entitats del tercer sector”.