Aquest dijous 26 de maig s’han entregat les claus a les persones adjudicatàries dels 43 habitatges de lloguer social amb protecció oficial de la promoció Marinada (Sitges). Un projecte resultant de la col·laboració entre l’Ajuntament de Sitges, la Fundació SALAS per l’Accessibilitat, i la Fundació Nou Lloc Habitatge Social, i que s’ha formalitzat per mitjà d’un dret de superfície.
Ubicada al carrer de l’Abadessa Maria Lluïsa Dalmau (més propera a Can Pei i el Vinyet), la promoció Marinada està formada per tres edificis que sumen un total de 43 habitatges de 2 i 3 dormitoris i que compten amb espais exteriors, aparcament i traster i una certificació energètica AA, tant per emissions com per despesa. Els preus mensuals dels habitatges estan situats entre els 563€ (2 dormitoris) i els 691€ (3 dormitoris), els quals inclouen el lloguer de l’habitatge, una plaça d’aparcament, un traster i les despeses comunitàries.
L’acte d’entrega de claus ha estat presidit per l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; la regidora d’Habitatge, Júlia Vigó; el president de la Fundació SALAS per l’Accessibilitat, Manel Rodríguez; i el president de la Fundació Nou Lloc Habitatge Social, Pere Esteve. A més, ha comptat amb la presència del Director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt i la Directora d’Oficina de Triodos Barcelona, Iris López.
A la imatge d’esquerra a dreta: Pere Esteve Sala, president de Fundació Nou Lloc; Julia Vigó, Regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Sitges, Jaume Forn, Director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Aurora Carbonell, Alcaldessa de Sitges i Manel Rodríguez, president de la Fundació SALAS.
La Regidora d’Habitatge, Júlia Vigó, ha donat la benvinguda agraint als assistents de l’acte dirigint-se a les veïnes i veïns i donant-los la benvinguda al què, a partir d’avui, serà casa seva. En aquest sentit, ha subratllat que “res ens fa més il·lusió que això: constatar que allò que fa tot just dos anys era només un solar sigui a partir d’avui un espai viu que integrarà 43 projectes de vida.” Així mateix, ha recordat que “la nostra responsabilitat com Ajuntament de Sitges és la de fer de la vila un lloc per viure-hi: per viure-hi bé, per gaudir-lo i per fer-ho dignament”.
Seguidament, el president de la Fundació SALAS, Manel Rodríguez, ha remarcat que “aquest edifici és el primer que fem a Sitges i forma part d’un projecte més gran que estem intentant implantar a tota Catalunya. Un exemple d’un model de desenvolupament de col·laboració publicoprivada que ens ha permès posar al mercat uns habitatges amb unes condicions i qualitats excepcionals, tant pel que fa a materials com a la seva doble qualificació energètica AA i en tan sols 27 mesos. Un èxit que esperem poder repetir aquí a Sitges i a tot el territori per poder posar al mercat habitatges a un preu assequible”.
El president de la Fundació Nou Lloc, Pere Esteve, ha assenyalat que “les fundacions formem part de COHABITAC (Coordinadora de Fundacions d’Habitatge Social de Catalunya) i som entitats sense ànim de lucre homologades per la Generalitat, de manera que això permet l’accés a sòls públics amb adjudicació directe per resoldre les dificultats dels municipis pel que fa a habitatge social. A més, també és vital per poder-ho dur a terme, les subvencions de la Generalitat i el finançament, en aquest cas per part de Triodos Bank. Cal tenir present que Triodos ens finança pel valor social dels habitatges i per la seva doble qualificació energètica AA. I ja tan sols em queda desitjar-los que aquests habitatges siguin una oportunitat pel seu projecte personal, que hi tinguin pau i que hi siguin molt feliços”.
El director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, ha explicat que “per la construcció d’aquest edifici calen 3 coses: sòl, una subvenció perquè surtin a preus social els habitatges i promotores socials que fàcil els habitatges com són la Fundació SALAS i la Fundació Nou Lloc. Aquest model és el que busquem que passi a tot Catalunya”.
Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges, ha conclòs els parlaments afirmant que “avui és un dia molt important per a Sitges. Entreguem les claus dels primers 43 habitatges que, juntament amb les altres dues promocions que tenim en marxa, sumem un total de 175 habitatges socials i de lloguer. Estem parlant d’un gran èxit, una xifra molt important. Però és evident que aquí no ens podem aturar. L’accés a l’habitatge és un dret universal que cal seguir treballant i garantint”.
‘Marinada’ és el primer de tres projectes que s’estan impulsant a la localitat gràcies al mateix model de col·laboració publicoprivada entre Fundacions sense ànim de lucre, promotores d’habitatge social homologades per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sitges, mitjançant la formalització del dret de superfície sobre un sòl municipal per un termini de 75 anys. Transcorregut aquest termini els edificis revertiran a l’Ajuntament de Sitges. A més, la promoció Marinada ha estat subvencionada pel pla estatal de l’habitatge 2018 – 2021 i ha comptat amb el finançament de la banca ètica Triodos Bank.
Terral és el segon d’aquests projectes i s’entregarà durant els propers mesos. Es tracta d’una promoció conformada per 4 edificis que sumen un total de 62 habitatges de 2 i 3 dormitoris i que comptaran amb terrasses, plaça d’aparcament i trasters; a més d’una qualificació energètica que també serà AA, tant per emissions com per despeses. En aquest cas, promoguda també per Fundació SALAS, la futura gestió del lloguer es durà a terme des de les promotores socials de Fundació Nou Lloc i la Fundació Família i Benestar Social. El tercer d’aquests projectes està situat al carrer Lola Anglada i serà gestionat per la Fundació privada Grup Qualitat.
Com optar als habitatges de les properes promocions?
Poden optar als habitatges les persones i unitats de convivència amb una inscripció vigent al Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial de Sitges (RSHPOS), el primer pas i imprescindible és tenir vigent aquesta inscripció. Les persones inscrites al Registre i que compleixin els requisits que estipulin les bases de cadascuna de les promocions, optaran directament a la convocatòria. Els requisits aniran relacionats amb l’històric d’empadronament al municipi o els ingressos mínims i màxims, a tall d’exemple, i es donaran a conèixer un cop aprovades les bases al Ple Municipal.
La inscripció al RSHPOS pot realitzar-se a través d’aquest tràmit. El primer pas és donar-se d’alta a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i, posteriorment, s’ha de lliurar una còpia signada a l’Ajuntament de Sitges. És important en el moment de realitzar la inscripció que es faci amb la persona o persones amb qui es conviurà. Una inscripció per persona no dóna més opcions, sinó que determina a quina tipologia d’habitatge s’opta (d’un, dos, tres o quatre dormitoris).
L’Ajuntament posa a disposició de les persones que necessitin ajuda en el moment de realitzar el tràmit telemàticament, el servei OAC360º, al telèfon 93 595 50 94, de dilluns a divendres, de les 8 a les 20 hores. En casos en què no sigui possible la tramitació telemàtica, es pot realitzar presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) sol·licitant cita prèvia online o al telèfon 010.
Més informació a sitges.cat/serveis/habitatge.
Comentaris recents