Aquest dissabte, 20 de gener, s’han entregat les claus a les persones adjudicatàries dels 130 habitatges amb protecció oficial en règim de lloguer de l’Edifici Atrium, que la Fundació Nou Lloc gestiona a Martorell.

Durant l’acte, els nous llogaters i llogateres de l’edifici Atrium han rebut les claus de les seves noves llars. Ha estat al pati comunitari de l’edifici, en un acte presidit, junt amb l’alcalde, per la secretària d’Habitatge del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, Marina Berasategui; el president de la Fundació Nou Lloc, Pere Esteve i el director general de SALAS, Manel Rodríguez. A més, l’acte ha comptat amb la presència del director de la Fundació Nou Lloc, Jordi Purrà; el president de la Fundació SALAS, José Miguel Deus; la directora de promoció social de la Fundació SALAS, Clara Muñoz; la consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera; la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Sílvia Grau; la directora de risc de l’ICF, Noemí Gàlvez; i el director de Producte, Marca i Sostenibilitat de l’ICF, Oriol Vidal-Barraquer.

L’edifici Atrium ha estat promogut per la Fundació SALAS amb la col·laboració de l’Ajuntament de Martorell, que ha cedit el sol durant 75 anys, i la Fundació Nou Lloc, que gestionarà els lloguers i ha comptat amb el finançament de l’Institut Català de Finances per a la promoció de l’obra i la bonificació dels tipus d’interès de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Aquesta promoció d’habitatges amb protecció oficial en règim de lloguer ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Català de Finances (ICF) i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (ACH). L’ICF, a través de la seva línia ICF Habitatge Promoció, ha aportat el finançament a llarg termini necessari per a la construcció de l’obra i, l’Agència, la bonificació dels tipus d’interès

L’objectiu de la promoció amb protecció oficial de l’edifici Atrium és la de garantir l’accés a l’habitatge, en un nou barri concebut com un eixample residencial pensat per a les famílies de Martorell.

Tots els habitatges de l’edifici Atrium tenen entre 1 i 4 habitacions, compten amb plaça d’aparcament i traster, zones comunitàries i certificació energètica AA, la més eficient.

El president de la Fundació Nou Lloc, Pere Esteve, ha assenyalat que “aquesta promoció d’habitatges de lloguer social és el resultat d’un treball exemplar de col·laboració públic-privada. Pel costat privat tenim COHABITAC, la coordinadora de fundacions promotores i gestores d’habitatge social de lloguer a Catalunya que engloba a la Fundació SALAS, promotora d’aquests habitatges i a la Fundació Nou Lloc, gestora dels lloguers. Per l’altre costat l’Ajuntament de Martorell, que ha cedit a les fundacions el sòl durant 75 anys per tal que aquestes puguin construir aquests 130 habitatges i gestionar els seus lloguers socials.” A més, ha afegit que “ és un orgull i un plaer compartir aquestes experiències i projectes; tant amb l’Ajuntament com amb l’Institut Català de Finances, l’Agencia de l’Habitatge i la Generalitat que en faciliten el seu finançament i subvenció.”.

Seguidament, el director del grup SALAS, Manel Rodríguez, ha remarcat que “aquest edifici és el segon que fem a Martorell i forma part d’un projecte més gran que estem implantant a tota Catalunya. Un exemple d’un model de desenvolupament de col·laboració publico-privada que ens ha permès posar al mercat uns habitatges amb unes condicions i qualitats excepcionals, tant pel que fa a materials com a la seva doble qualificació energètica AA. Un èxit que esperem poder repetir aquí a Martorell i a tot el territori per poder posar al mercat habitatges a un preu assequible”.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha destacat la importància de l’edifici Atrium especialment per la gent jove: “Aquests 130 habitatges de lloguer han donat l’oportunitat d’emancipar-se a molts joves de Martorell. També permetrà desenvolupar el seu projecte de vida a les famílies i que la gent gran i persones amb algun tipus de discapacitat tinguin un habitatge accessible amb el màxim benestar possible”.

La secretària d’Habitatge del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, Marina Berasategui, ha fet un reconeixement a tots els agents que han fet possible la promoció de l’edifici Atrium: “Els habitatges amb protecció oficial de l’edifici Atrium, que són possibles i necessaris, formen part d’un projecte exemplar. Quan tots els actors i administracions sumen i s’esforcen, és possible veure aquestes promocions d’HPO d’una qualitat tan alta”.

La consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, ha posat en valor que “la banca pública de promoció del país tenim com a objectiu finançar projectes d’habitatge perquè la necessitat és clara i transversal arreu del país. Volem participar de l’estratègia catalana d’habitatge perquè hi ha una gran mancança de finançament del sector privat en aquests projectes i són necessaris. Per al 2024 aquesta continuarà sent una de les línies estratègiques de l’ICF.”

Durant aquest any 2023 i el primer trimestre del 2024, la Fundació Nou Loc ha fet entrega de 173 habitatges de Protecció Oficial de lloguer a preus assequibles i en l’actualitat gestiona 8 promocions que, en conjunt, sumen 482 habitatges.

——-

Vídeo de l’acte de lliurament de claus dels pisos de lloguer de protecció oficial Àtrium al barri de La Sínia: https://www.youtube.com/watch?v=UauBJ2eGGYU

Podeu conèixer les característiques de l’Edifici Atrium al següent enllaç: https://fundacionoulloc.org/project/atrium/